Skip to content

Zagorski gospodarski zbor, trideseti jubilarni, u Krapini od 8. do 10. rujna 2022.

Posted in Uncategorized

KRAPINA – Zagorski gospodarski zbor, 30. po redu, održat će se u Krapini, od 8. do 10. rujna 2022. godine, tijekom Tjedna kajkavske kulture. Sporazum o organizaciji ove tradicionalne gospodarske manifestacije potpisalo je u utorak, 19. srpnja 2022. godine, u Krapini, petero partnera, koji ovu manifestaciju organiziraju zajednički već osmu godinu; župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga, predsjednik HGK – Županijske komore Krapina Josip Grilec i direktor Radija Kaj Drago Gradečak.

– S obzirom na to da je ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor jubilarni, 30. po redu, plan je napraviti ga u većem obimu nego protekle dvije godine. Kod OŠ Ljudevita Gaja u Krapini bit će postavljen šator, površine 800 metara četvornih, a kroz šetalište Hrvatskog narodnog preporoda bit će, kao i inače, postavljeno 30-ak kućica, u kojima će se smjestiti izlagači, kaže direktor Radija Kaj Drago Gradečak. – Do sada se za sudjelovanje prijavilo 100-tinjak izlagača, a prijave se i dalje primaju, dodaje Gradečak, uz napomenu kako će se u sklopu Zbora značajnije predstaviti turistička ponuda Hrvatskog zagorja i sjeverne Hrvatske, kao i dobitnici brojnih nagrada, poput vinara i proizvođača bučinih ulja. 

– Ova godina je godina kada industrija u Hrvatskom zagorju ima itekako što pokazati, a rezultati ostvareni u 2021. godini iznad svih su očekivanja pa stoga u skladu s time, moramo organizirati ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor, ističe predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec.

Zagorski obrtnici iznimno se vesele predstojećoj gospodarskoj manifestaciji u Krapini, naglašava predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga. – Na sajmu će biti predstavljeni naši najbolji obrti, poseban šarm dat će tradicijski i umjetnički obrti, a Ceh frizera ponovno će posjetiteljima ponuditi besplatne usluge, naglašava Darko Varga.

– Zagorski gospodarski zbor sastavni je i prepoznatljiv dio Tjedna kajkavske kulture i nama je konačni cilj da se vratimo na ono što je bilo prije pandemije, navodi gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, ističući kako se Zagorski gospodarski zbor širi i dobiva neke nove sadržaje, te se uspješno prilagođava vremenu u kojem živimo. – Ove godine želimo prikazati pozitivnu stranu zagorskog gospodarstva te ćemo napraviti sve kako bismo zadovoljili interese i izlagača i posjetitelja i tako nastaviti tradiciju staru tri desetljeća, dodaje Gregurović te kao novinu, s obzirom na veliki jubilej, najavljuje kako će diljem Krapine velike zagorske tvrtke postaviti zanimljive instalacije.

– Naša je obaveza organizirati Zagorski gospodarski zbor na razini našeg gospodarstva, a to znači na najvišoj razini, jer je 2021. godina bila gospodarski jača od rekordne 2019. godine, ističe župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Prihodi u gospodarstvu rasli su s 13,7 milijardi na 15,3 milijarde kuna, a ukupni je prihod povećan 16% te smo mi industrijski izuzetno jaka, izvozno orijentirana regija koja ima pokrivenost izvoza uvozom oko 180%. Županija partner ovogodišnjeg Zagorskog gospodarskog zbora bit će Međimurska županija, a pokrovitelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvo poljoprivrede, što dokazuje kako je Vlada RH prepoznala značaj ove manifestacije te ujedno na taj način odaje priznanje našim gospodarstvenicima i obrtnicima, zaključuje župan Kolar.

Potpisivanju su prisustvovale pročelnica županijskog upravnog odjela nadležnog za gospodarstvo Sanja Mihovilić, tajnica Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Renata Vranić i poslovna tajnica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Janja Kantolić.