Skip to content

Jubilarni 30. Zagorski gospodarski zbor ponovno u punom obimu

Posted in Uncategorized

Jubilarni, 30. Zagorski gospodarski zbor, održat će se u Krapini, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, od četvrtka, 8. do subote, 10. rujna 2022. godine. Zajednički ga organiziraju Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, HGK Županijska komora Krapina, Grad Krapina, Krapinsko-zagorska županija Radio Kaj, a detalje ove značajne gospodarske manifestacije, organizatori su predstavili na konferenciji za medije u ponedjeljak, 5. rujna 2022. godine.

Prvi Zagorski gospodarski zbor 1992. godine organizirali su djelatnici Radija Kaj i tadašnjeg Zagorskog tjednika, ujedinjeni u nakladniku IPA marketing, podsjetio je direktor Radija Kaj Drago Gradečak. – U tom vremenu uspjeli smo na prostoru male dvorane Osnovne škole Ljudevit Gaj okupiti impozantan broj izlagača. Danas, 30 godina kasnije, Zagorski gospodarski zbor organiziramo tako da se izlagači sami prijavljuju za sudjelovanje, a okupili smo ih ukupno 157 iz tri države; Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, rekao je Drago Gradečak.

– U protekle dvije pandemijske godine, Zagorski gospodarski zbor održan je u smanjenom obimu te su se u kućicama u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda predstavljali obrtnici i OPG-ovi, a ove se godine Zbor vraća u okvire kakve i zaslužuje, rekao je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga. – Jedva smo dočekali da se ponovno možemo predstaviti u punom obimu i u velikom šatoru okupiti sve zainteresirane gospodarstvenike, a posebno me veseli što će se na način, kao što i dolikuje, predstaviti i Ceh tradicijskih i umjetničkih obrta, kao i naše uslužne djelatnosti, dodaje Varga.

– Ovo je prvi post-pandemijski Zbor, ali ujedno i Zbor koji dolazi u vrijeme velike energetske krize, tako da smo zadovoljni organizacijom i odazivom gospodarstvenika, koji u ovim neizvjesnim vremenima pokazuju koliko su žilavi i spretno odgovaraju na sve izazove, rekao je predsjednik HGK –  Županijske komore Krapina Josip Grilec. Dodao je kako će jubilarni Zagorski gospodarski zbor još jednom pokazati da je zagorsko gospodarstvo na itekako čvrstim nogama.

– Tjedan kajkavske kulture prilika je kada se u Krapini može doživjeti sve najbolje od Zagorja, od običaja, glazbe, likovnog i literarnog stvaralaštva, preko sporta do gospodarski dostignuća. Sretni smo što je sastavni dio naše najveće kajkavske manifestacije već tri desetljeća i Zagorski gospodarski zbor te što se organizacija ponovno vraća na nivo kao i prije pandemije, rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.- Bit će puno toga zanimljivog za vidjeti pa pozivam sve da nam se pridruže, naglasio je krapinski gradonačelnik Gregurović.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek istakla je kako je Krapinsko-zagorska županija s velikim zadovoljstvom jedan od partnera u organizaciji ove velike gospodarske manifestacije. – Zagorski gospodarski zbor prikaz je svega najboljeg što zagorskih obrtnici i gospodarstvenici mogu ponuditi, a mogu ponuditi uistinu mnogo. Zagorsko gospodarstvo u 2021. godini imalo je 16 posto veće prihode nego rekordne 2019. godine i nikada nije bila manja stopa nezaposlenosti, što najbolje pokazuje da je ono uistinu velika i jaka pokretačka snaga razvoja Krapinsko-zagorske županije, ističe Jasna Petek.

Županija partner ovogodišnjeg Zagorskog gospodarskog zbora je Međimurska županija, a pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja te Ministarstvo poljoprivrede.