Ove godine Zagorski gospodarski zbor okupio je na više od 5.000 m2 zatvorenog i otvorenog izlagačkog prostora rekordnih 375 izlagača, čak sto više nego lani. Uz izlagače s područja Krapinsko-zagorske županije, na Zboru su prisutni i izlagači iz Zagreba, osam županija te susjedne Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Zagorski gospodarski zbor otvorila je izaslanica predsjednika Vlade RH-a, Sunčana Glavak, koja je rekla prilikom govora da politika treba stvoriti okvire da gospodarstvenici mogu raditi, kojima je ujedno čestitala na ustrajnosti.

Župan KZŽ Željko Kolar u pozdravnom govoru je istaknuo da je na području Krapinsko-zagorske županije oporavak gospodarstva počeo još 2014. godine.

„Za pozitivne gospodarske rezultate koje ostvarujemo najviše su zaslužni naši obrtnici i gospodarstvenici koji tijekom godina krize, ne samo da su uspjeli sačuvati radna mjesta, već su otvarali i nova radna mjesta, prvenstveno zahvaljujući tome što su investirali u nove tehnologije i edukaciju kadrova“, rekao je župan Kolar.  

Zemlja partner ovogodišnjeg Zagorskog gospodarskog zbora je Republika Slovenija, dok je Šibensko-kninska županija partner zbora. Župan šibensko-kninski Goran Pauk prilikom govora je istaknuo da mu je drago što je Šibensko-kninska županija ovogodišnji partner ovako značajne gospodarske manifestacije, dodavši da je Krapinsko-zagorska županija bila partner na ovogodišnjem Sajmu agroturizma Šibensko-kninske županije. Župan Pauk u govoru se dotaknuo i teme decentralizacije te je napomenuo kako se nada konačnoj decentralizaciji države, kako funkcionalne tako i fiskalne.

Prisutnima se obratio i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek, koji je zahvalio što je Slovenija ovogodišnja zemlja partner Zagorskog gospodarskog zbora, prilikom čega je naglasio da Hrvatska i Slovenija imaju odličnu pograničnu i gospodarsku suradnju. „Slovenija je dosad u Hrvatskoj ostvarila investicije u iznosu od 1,5 milijardi eura, a suradnja na području turizma također je dobra, broj posjeta rast s obje strane granice“, rekao je ministar Počivalšek.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher rekao je da u Krapinsko-zagorskoj županiji ima sve više tvrtki koje nisu samo značajne na nacionalnoj već i na regionalnoj razini. Zaher je dodao da je hrvatsko gospodarstvo ponovo počelo bilježiti uzlazne brojke te da vjeruje da će rast industrijske proizvodnje do kraja godine biti na razini od 4 posto.

Pozdravne riječi uputili su i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Među uzvanicima na otvorenju Zbora bili su i veleposlanice Republike Slovenije u Hrvatsko, NJ/E Smiljana Knez, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, zamjenici župana KZŽ Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić, Tomislav Končevski, Marija Puh i Žarko Tušek. Otvorenje Gospodarskog zbora svojim nastupom uveličali su i Lucija Jelušić uz klavirsku pratnju Darka Berovića, grupa Crveni Lajbeki, Krapinske mažoretkinje, članovi krapinskog Gradskog Puhačkog orkestra, Počasne postrojbe Grada Krapine, udruge kuburaša iz Krapine i Hromca, kao i gosti iz Šibensko – kninske županije i susjedne Slovenije.