Zagorski
gospodarski zbor

Krapina 7.- 9.rujna 2017.

Prihod zagorskih gospodarstvenika prvi put preko 11 milijardi kuna

26.06.2017 Prihod zagorskih gospodarstvenika prvi put preko 11 milijardi kuna

U ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine u Krapini su predstavljeni aktualni gospodarski pokazatelji za područje Krapinsko–zagorske županije. O gospodarskim rezultatima govorili su predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Krapinsko – zagorske županije Sanja Mihovilić.

U 2016. godini u Krapinsko-zagorskoj županiji poslovalo je 1975 poduzetnika, što je rast od osam posto u odnosu na godinu prije, a oni su zapošljavali 19.309 osoba, što je povećanje od 6,6 posto. Bitno je za naglasiti da su zagorski poduzetnici u 2016. godini ostvarili preko 11 milijardi kuna ukupnih prihoda te je i tu zabilježen porast od 9,8 posto. Povećali su se i njihovi rashodi, a dobit je povećana za 43 posto. U prošloj je godini investiralo 245 poduzetnika, odnosno njih 31 posto više, a investicije su iznosile 487,6 milijuna kuna. Što se tiče izvoza, poduzetnici su izvezli robe u vrijednosti 3,54 milijarde kuna, što je rast od 10,3 posto u odnosu na 2015. godinu. Robu je pritom na inozemna tržišta plasiralo 366 poduzetnika, odnosno 18,5 posto od ukupnog broja, što je povećanje od 9,2 posto te su ostvarili pozitivan saldo od 1,53 milijarde kuna. U ukupnim prihodima izvoz čini gotovo 32 posto te je pokrivenost uvoza izvozom iznosila visokih 176 posto, dok primjerice na nivou Hrvatske ona iznosi 62,6 posto. Pritom su najveći izvoznici iz prerađivačke industrije, oni čine 80 posto svih izvoznika.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec rekao je kako su ti rezultati ohrabrujući, ali i za one koji rade u gospodarstvu, očekivani. "Najbolja deviza za uspjeh je izvoz. To govori da je gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije bilo spremno odgovoriti izazovima zapadnih tržišta i to je putokaz kako bi morale napraviti sve županije. Najbitnija nam je brojka koja govori o zaposlenosti, pa je rast s 33 na 36 tisuća zaposlenih odlična vijest, to je rast od 9,8 posto. Stoga zadovoljni možemo biti, no mi moramo više i stremiti još boljem. Rast dobiti svakako je ohrabrujući i za buduće ulagače da dođu u Krapinsko – zagorsku županiju, jer će doći na područje gdje ljudi imaju radne navike, gdje žele raditi, i gdje oni svoj kapital mogu najbolje oplemeniti“, rekao je Grilec.

Župan Krapinsko-zagorske županije župan Željko Kolar čestitao je svim zagorskim poduzetnicima kao i Gospodarskoj komori  na izvrsnim rezultatima u 2016. godini. „2015. godine premašiti prihode od deset milijardi, a prošle godine 11 milijardi kuna je jednostavno sjajno. O tome govorimo posljednje četiri godine – kontinuirana ulaganja, rast i kvaliteta, jamče ovakve rezultate. Iz podataka je vidljivo da je broj poduzetnika rastao za osam posto, ali od 2013. do 2016. godine je više od 300 novih poduzetnika, a ukupan broj novozaposlenih je više od 2800. Zbog ovih rezultata ne treba biti skroman, već ljudima treba čestitati na odlično obavljenom poslu. Na području KZŽ zaposlenost nastavlja rasti, što nije slučaj u čitavoj Hrvatskoj. Mi imamo paradoks da nam u čitavoj Hrvatskoj pada nezaposlenost, ali samo u nekoliko županija raste zaposlenost, a Krapinsko – zagorska županija je jedna od njih. U odnosu na 2015. godinu, mi smo prvi u zemlji po padu nezaposlenosti, a u prvih pet mjeseci ove godine smo treći“, rekao je župan Kolar, dodavši da je Krapinsko – zagorska županija u posljednje četiri godine s više od devet milijuna kuna sufinancirala gospodarstvo kroz razne poticaje, a pripremit će i nove mjere za sljedeće četiri godine.