Zagorski
gospodarski zbor

Krapina 7.- 9.rujna 2017.

Održani poslovni susreti MEET 25. Zagorski gospodarski zbor

07.09.2017 Održani poslovni susreti MEET 25. Zagorski gospodarski zbor

Uoči otvorenja 25. Zagorskog gospodarskog zbora, u četvrtak, 7. rujna, u prostorijama HGK ŽK Krapina održani su poslovni susreti gospodarstvenika Istarske i Krapinsko – zagorske županije.

Dobrodošlicu Istrijanima zaželio  je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec, koji je poručio da se radi o suradnji “plave” i “zelene” Hrvatske, najbolje županije u Hrvatskoj i one koja je na dobrom putu da joj stane uz bok.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar obratio se sudionicima poslovnih susreta pohvalivši dosadašnju suradnju i nesebičnu pomoć Istrijana kod izrade zagorskog Masterplana turizma, budući da su oni svoj napravili prvi u Hrvatskoj, ali i Strategije razvoja do 2020. godine, te istaknuo da je Istarska županija, kao najrazvijenija u Hrvatskoj, primjer koji bi svi trebali slijediti. „Kažu da se uvijek treba uspoređivati s boljima, većima i jačima. Naš zadatak kao politike je da spajamo. To radimo s Primorsko – goranskom i Vukovarsko – srijemskom županijom, s Gradom Zagrebom, sada i s Istarskom županijom. Poziv da nam budu partner je trajao otprilike 15 sekundi, dok nismo dobili potvrdu da pristaju, budući da je to u interesu obje županije. Ovo je prvi korak, sljedeće godine odlazimo s našom manifestacijom 100 posto zagorsko u Pulu, a suradnja će se dakako nastaviti“, zaključio je župan Kolar, zahvalivši zagorskim poduzetnicima i obrtnicima na odličnim rezultatima koje u posljednje vrijeme postižu.

Župan Istarske županije Valter Flego objasnio je u čemu leži tajna uspjeha Istrijana: „Kada govorimo o Istri, svi se prvi sjete mora i turizma, no ono što mene veseli da je u strukturi našeg BDP-a taj turizam tek na trećem mjestu. To je sjajno, jer je na prvom mjestu industrija, a na drugom mjestu trgovina i usluge, a iza turizma slijedi poljoprivreda. Mi pokušavamo maksimalno diverzificirati naš BDP i pomagati gdje vidimo da je najteže, ali u skladu s našim planom. A naš plan, odnosno dugoročna strategija temelji se na tome da shvaćamo da smo tako mali, da jednostavno moramo biti najbolji da bismo mogli konkurirati. U poljoprivredi s najboljim pršutom, uljem i vinom, ne u Hrvatskoj, ne u Europi, već na svijetu. U turizmu – najbolji gledajući na našu nemilosrdnu konkurenciju. Zato iz godine u godinu imamo toliko investicija, toliko dizanja kvalitete i novih zvjezdica i svih dodatnih sadržaja i manifestacija. U industriji pratimo najbolje svjetske i europske trendove, kako bismo opet mogli konkurirati na globalnom tržištu. Sukladno tome županija, gradovi i općine zajednički, a vjerujte, ključna je riječ zajedništvo, pokušavamo ljudima koji pune naš proračun i od kojih živimo, a to su obrtnici, poduzetnici i poljoprivrednici, pomagati kroz poticaje, subvencije, prostorne planove. Eto, to mi radimo u Istri i smatramo da je to dobar put“, rekao je župan Flego, dodajući da treba razmišljati dugoročno.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško izrazio je želju zagorskih obrtnika za uspostavu suradnje sa Istarskom županijom koja ima razvijen turizam i gospodarstvo, ali i koja ima vrlo razvijenu industriju. U sklopu sastanka održane su i prezentacije primjera dobre prakse iz Istarske i Krapinsko – zagorske županije, nakon kojih su sudionici krenuli na otvorenje 25. Zagorskog gospodarskog zbora.

Fotogalerija